Pit Stop za Gazele
top of page
  • Writer's pictureJan Vincent Mertelj

Pit Stop za Gazele


Pit Stop je Angleški izraz za postanek pri servisu za popravilo in tankanje goriva. Najbolj se uporablja v tekmovalnem kontekstu. Tukaj o pit stopu govorimo v poslovnem okolju. Kaj pa je business drugega kot tekmovanje? Če ne proti drugim, se pa vedno borimo, da prekosamo same sebe.

Pit stopi niso samo za avte, ampak za vse nas. Tako kot avte servisiramo, si mi vzamemo čas za osebnostno rast - pospravljamo tako duha kot telo in enako morajo tudi gazele občasno postati, da se napijejo vode in dobijo novo energijo za nadaljne podvige. Seveda pa to ni nič kar bi nas smelo spravljati v zadrego. Vsak včasih potrebuje postanek in čas, da lahko raste in doseže svoje cilje. Še bolje je, če nam pri tem lahko kdo pomaga.

Podjetniki s sončne strani Alp

Slovenska podjetja so izjemna - res so. Toliko talenta, znanja in trdega dela, kot ga imamo v slovenskem podjetništvu se ne najde zlahka in to nam pravi nešteto tujcev, ki želi investirati v Slovenijo in njena podjetja. Taka podjetja radi kličemo gazele. Čeprav znajo start-upi izjemno hitro rasti in izkoristiti ponujene priložnosti, vam iz naših izkušenj lahko zatrdimo, da imajo (pre)mnoge slovenske gazele en usoden problem - kako rasti kontrolirano in uspešno preiti iz srednje velikega podjetja v mednarodno silo.

Radi se ponašamo s pojmom "pit stop za gazele", saj smo skozi leta pomagali številnim slovenskim gazelam prebiti to težko mejnico internacionalizacije in jih opremiti z novimi gumami in gorivom za uspešno nadaljevanje dirke. Podjetjem pomagamo, da se ne ujamejo v pogoste pasti hitre rasti in mednarodnega poslovanja, kot na primer najpogostejši problem, ko se mora vodstvo umakniti iz vsakodnevne operative, prepustiti strog nadzor in se posvetiti strateškemu vodenju.

Pri prodaji najpogosteje zaškripa

V mnogih firmah vidimo, da so ustanovitelji tisti, ki imajo največ znanja in izkušenj v prodaji. Ko pa želijo zaposliti prodajnike, uspehov ni, saj nimajo teh dolgoletnih izkušenj pri podjetju. Da vodstvo, ki je pogosto odgovorno za prodajne uspehe, lahko spusti strog nadzor nad operativo, pomagamo podjetjem vzpostaviti strukturirano in upravljano prodajo, ki ni odvisna od nekaj ustanoviteljev ali posameznih talentov, ampak je učljiva, prenosljiva in obvladljiva, ter se uči od strank. Šele takrat lahko prodajniki začnejo razumeti stranke tako kot jih vodstvo. Tako naše gazele opremimo z znanjem, metodologijami in orodji za uspešno prodajo, ki naredi podjetje prilagodljivo, tudi ko je veliko.

Čeprav smo mednarodno podjetje in smo izvedli več kot 80 mednarodnih projektov, so nam mnoga podjetja rekla, da jim je bilo težko zaupati slovenskim svetovalcem, češ da so imeli občutek, da potrebujejo pomoč iz tujih, večjih držav in firm. Uspešne zgodbe gazel, ki so nas uporabile za pit stop, pa dokazujejo, da temu ni tako in da je servis pri nas enako dober, če ne še boljši, kot ga lahko nudijo večja, tuja podjetja.


14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page